RocketTheme Joomla Templates
     
Kezdőlap arrow Díjátadás - Komlóska 2016.
Díjátadás - Komlóska 2016. május 26-27

Díjátadás - Komlóska 2016. május 26-27

 

2016. május 26-27-én Komlóskán (B.A.Z. megye) a Ruszin parkban került sor a Belügyminiszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter által 6. alkalommal kiírt „Magyarországi Falumegújítási Díj” díjkiosztó ünnepségére, falumegújítási konferencia keretében. A rendezvénynek hagyományosan az előző kiírás nyertese adhatott otthont.
26-án Komlóska község mutatkozott be falubejárás és beszélgetés keretében. A résztvevők így közvetlenül láthatták, hogyan néz ki egy díjnyertes település, milyen munkával érdemelték ki az első helyezést. Ötleteket kaphattak, átvehették a bevált módszereket. Az első nap része egy szentmise is a falvakért, amin ünnepi prédikációt Kocsis Fülöp görög katolikus érsek mondott. Komlóska egy korábban kitelepítésekkel sújtott, felszámolásra ítélt település, amely azonban élt a rendszerváltás nyújtotta önállósággal: megállította a kedvezőtlen tendenciákat, mára országosan és egyre inkább nemzetközileg is ismert, vonzó, önfenntartó faluvá vált. Nagyon fontos a ruszin hagyományaik ápolása – 40 különböző ünnepet tartanak.
27-e, a tényleges díjátadó napja. Minden díjazott település saját standot rendezett be, ahol poszterekkel, kiadványokkal, népművészeti alkotásokkal, helyi termékekkel stb. keltette jó hírét saját falujának. Köszöntők és rövid szakmai előadások mellett, nagy hangsúlyt kapott a díjazott települések eredményeinek vetítésekkel színesített bemutatkozása, tapasztalataik átadása. Az ünnepségre – amelyen részt vettek az Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Munkaközösség (ARGE) vezetői is – kb. 300 fő érkezett. Fellépők tették még élvezetesebbé az ünnepséget.

A falumegújítási mozgalmat paradox módon a Ceausescu-i falurombolás hívta életre, sokan voltak ugyanis Európában, akik úgy gondolták, inkább megőrizni kellene ezt a településformát. A St. pölteni székhelyű ARGE 1988-ban alakult, nyolc közép-európai ország és tartomány, – köztük hazánk – kezdeményezésére. Jelenleg 24 „rendes” és 4 partner tagja van, jellemzően a fejlettebb európai államokból. Nem uniós szervezet, tagsága önkéntes. Célja a falvak, a falusi életmód, az ott évszázadok alatt felhalmozódott értékek átmentése a jövő számára. Nemcsak egyszerű megtartást, „skanzeneket” tűztek ki azonban célul, hanem a modern kor kihívásaira megfelelő választ adni képes, élettel teli, önfenntartó falvakat, amelyek egyszerre jelentenek munkahelyeket, a társadalmi-kulturális élet színterei és magas színvonalú életminőséget nyújtani képes lakóhelyek.

Eszköze ehhez egyrészt az iránymutatás. Az ARGE – egy széleskörű, nemzetközi szerkesztői alkotó kör munkája nyomán – megjelentette az „Irányelvek az európai falvak és vidéki térségek fenntartható fejlődéséért” c. kiadványát (Leitbild). A BM ezt lefordíttatta és ingyenesen eljuttatta minden magyar faluba. Másik fontos tevékenysége a legjobb gyakorlatok felkutatása, ezek széleskörű közkinccsé tétele, az egymás közötti kölcsönös tájékoztatás, az ország- és tartomány-határokon átnyúló tapasztalat- és információcsere. Talán legfontosabb eszközük ennek megvalósítására az Európai Falumegújítási Díj, amit 1990 óta, kétévente írnak ki.  Magyarország ebben kezdetektől részt vesz. Korábban a területi/megyei főépítészek javaslatai alapján került kiválasztásra a Magyaroszágot képviselő falu. Ez 2005-től megváltozott, mikor is – az akkori BM és az FVM által – első ízben kiírásra került a Magyarországi Falumegújítási Díj. Ettől kezdve díjazásra kerültek a hazai kiemelkedő teljesítmények is, illetve a győztes kapott jogot hazánk nemzetközi képviseletére. A korábbi kiírások győztesei sorrendben: Tápiógyörgye (Pest megye), Kazár (Nógrád megye), Alsómocsolád (Baranya megye), Újszilvás (Pest megye), illetve a már említett Komlóska és Nagypáli.

A 2015. évi pályázatot meghirdetők célja volt, hogy felkutassák, díjazzák és ezzel „reflektorfénybe állítsák“, azokat a települési közösségeket, amelyek kimagasló és példaszerű színvonalon végzik jövőbemutató fejlesztési munkájukat. A kiírók a példák bemutatásával, az információk cseréjével javítani kívánták a falumegújítást végző községek eredményeit, a jó példákkal el kívánták érni, hogy a falumegújítás mozgalommá szerveződjön. A pályázat mottója „Nyitottnak lenni”, ami arra a tényre hívja fel a figyelmet, hogy a naponta változó világunkban a hagyományos megközelítések gyakran zsákutcába torkollhatnak. Ösztönözni kívánja, hogy falvaink nyitott lélekkel tekintsenek az újra, hogy abból hasznuk származzon. Ez nyitottságot jelent az újító ötletekre, jövőképekre és stratégiákra. A mottó nem utolsó sorban azt is üzeni a falusi közösségeknek, hogy legyenek nyitottak az együttműködésre, településhatáraikra ne elválasztó vonalként, hanem kapcsolódási pontokként tekintsenek, teremtsék és szilárdítsák meg a településközi szövetségeket, önkormányzati társulásokat. A honi pályázat ezúttal is az ARGE által meghirdetett „Európai Falumegújítási Díj” követelményein alapult. Ez egészült ki néhány Magyarországra jellemző követelménnyel. A magyarországi díj egy további célja volt, hogy kiválassza azt a települést, amely a leginkább méltó módon képviselheti hazánkat az európai megmérettetésen. Éppen ezért a honi versengés mottója és fő céljai megegyeztek az európaival, hogy az adott területeken legkiválóbb település mutatkozhasson be a nemzetközi porondon.

A pályázatokat elbíráló Falumegújítási Szakértői Bizottság (Bizottság) a belügyminiszter és a miniszterelnökséget vezető miniszter által kinevezett, a két tárca, az állami főépítészek, a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozatának és a Magyar Építőművészek Szövetségének képviselőiből, összesen 9 főből állt. A Bizottság – a pályaművek áttanulmányozása mellett – helyszíni bejárások, konzultációk révén is vizsgálta a legjobb pályázatokat benyújtó települések falumegújítási tevékenységét. Idén valamennyi pályázó teljesítette a jogosultsági kritériumokat, azaz rendelkezett megfelelő minőségű településfejlesztési koncepcióval, illetve jogszabályoknak megfelelően készült, hatályos településszerkezeti tervvel és helyi építési szabályzattal. Ezt részükre az illetékes állami főépítész igazolta. A Bizottság örömmel állapíthatta meg, hogy sosem volt még ilyen magas a beadott pályaművek színvonala, ami viszont jelentősen megnehezítette a döntéshozatalt. Első ízben pályázott egy – lélekszámát tekintve az erős középmezőnyhöz tartozó – város. A pályázók közt volt agglomerációs és perifériális, csökkenő és növekvő népességű, 470 fős és 5700 lelkes egyaránt. Különböző helyzetből indulva, eltérő módszereket választva váltak mindannyian sikeressé.
Legnehezebb most is a győztes kiválasztása volt. Több település volt, amely valamilyen szempont szerint a legjobbnak bizonyult és a Bizottság tagjai első helyezésre esélyesnek jelölték. Minimális szavazattöbbséggel lehetett az első helyezés sorsát eldönteni. Mivel a pályaművek összeállítása meglehetősen összetett, időt és figyelmet igénylő feladat, ami pénzbeli juttatással nem jár, ezért minden pályázó elismerésre méltó aki – ha teljesíti a jogosultsági kritériumokat – ilyen módon bemutatja, és ez által elérhetővé teszi falumegújító módszereit.

Az ünnepségen – a belügyminiszter ajándékai – dísztárgyak, illetve – a két miniszter által aláírt – dicsérő oklevelek kerültek átadásra.
A győztest a Belügyminisztérium nevezte az Európai Falumegújítási Díjra. A pályázati kiírásban meghirdetett falumegújítási díjak mellett kiosztásra kerülnek a Miniszterelnökség, a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozatának és a Magyar Építőművészek Szövetségének különdíjai is, melyet Orfű település kapott meg.


Magyarországi Falumegújítási Díj – 2015. végeredmény

A Magyarországi Falumegújítási Díj I. helyezése a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért – 2015.

Nagypáli (Zala)

Magyarországi Falumegújítási Díj a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért – 2015.*

Dunakiliti (Győr-Moson-Sopron)
Ebes (Hajdú-Bihar)
Iszkaszentgyörgy (Fejér)
Kunszállás (Bács-Kiskun)
Orfű (Baranya)
Varsány (Nógrád)

Magyarországi Falumegújítási Díj a falumegújítás több területén elért kiemelkedő teljesítményért – 2015.

Csikóstöttös (Tolna)
Csomád (Pest)
Dég (Fejér)
Jászladány (Jász-Nagykun-Szolnok)
Mátraszőlős (Nógrád)
Székkutas (Csongrád)
Zalaszentiván (Zala)

A Falumegújításban tett különleges teljesítményért – dicsérő oklevél

Békésszentandrás (Békés)
Kaposmérő (Somogy)
Leányfalu (Pest)
Szajol (Jász-Nagykun-Szolnok)
Újhartyán (Pest)

*(Az egyes kategóriákon belüli felsorolás ABC sorrendben történt)